lørdag 2. februar 2013

Meta
Hun har satt seg ned foran datamaskinen. Hun hadde vært så glad. Og stolt. Da hun kjøpte den. Hun har ikke penger. Ikke egentlig. Betalt på avbetaling. Rentefritt hvis hun betaler innen tre måneder. Om tre måneder er det jul.
Det er høstvær ute. Høy. Blå. Himmel. Turen over myrene kommer til å bli vakker. Hunden sover i kroken sin. Den bjeffer små bjeff. Beina rykker. Som om den løper over myrene allerede. På barfrost. Hun kjenner at det stikker litt i henne. Hører legens ord. Progressivt forløp. Ingen utsikter til forbedring.  Hvor god tid har hun? Har hun dårlig tid. Blir det ski til vinteren? Hun reiser seg. Ser ut av vinduet. Hun setter på te-vann. Kjenner at hun er utålmodig. Irritert over sin egen mangel på struktur.
Leiligheten er liten. Et lite soverom. Stue med liten kjøkkenkrok. Bad. Hun trives. Føler seg trygg. Husleien er lav. Skogen ligger tre minutter unna. Hun vet at hun må finne noe annet en gang. Noe større. Noe som er mer passe. Hun fyller vann i tekanna. Hun har arvet den. Hun er glad i den tekanna. Hun varmer for mye vann. Det gjør hun bestandig. Kanskje fordi hun liker ventetiden. Stå ved vinduet. Liker å ikke å gjøre noe annet. Bare vente på at tekanna skal pipe. Det er kanskje også et eksempel på at hun er lat. Hun lurer på om skrivingen går bedre hvis hun finner frem papir og blyant. Det er stille. Noen ganger hører hun en bil som kjører forbi. Noen slenger døra hardt igjen nede i gangen. Hun åpner skuffen og finner frem en blokk. Og en penn. Skriver dato og sted øverst på arket. Skriften er styggere enn i fjor. Det komme til å gå nedover med finmotorikken din. Sa legen. Egentlig motorikken din generelt. Finnes det ingen medisiner. Hadde hun spurt. Med lav stemme. Hun krøller arket. Det er bedre å bruke pc. Raskere. Mer effektivt. Maskinene har gått i hvilemodus. Det danser rare former over skjermen. Tekanna piper. Den høres akkurat ut som skjæreunger i reiret. Før de har lært å fly. De er bittesmå. Ligger bare og piper på skjærevis etter mat. En gang måtte hun drepe åtte skjæreunger. Nå finnes det åtte færre skjærer. I verden. På grunn av henne. Hun skjenker varmt vann i koppen. Når hun legger teposen oppi. Bobler den opp. Blir til en pute. Det lukter godt. Kjent. Trygt. Hjemlig.
Hun tenker at hun skal skrive om en kvinne. Som har drept sin far. Kvinnen angrer ikke på noe. Hun tilstår absolutt sin skyld. Hun sier at det var fortjent. Kvinnen i historien er utrolig vakker. Og klok.  Kvinnen i historien hennes heter Eve. Hun er halvt amerikansk. Moren er død.
Beate plasserer datamaskinen på fanget. Den ligger fint der. Hun er klar. Hun vet at det ikke blir noen tekst hvis hun skal skrive for hånd.
Hunden reiser seg. Strekker på seg. Tasser mot henne. Den vil så gjerne ligge i sofaen. Ved siden av der hun, Beate, sitter. Hunden har fått sitt eget teppe. I et hjørne i sofaen. Beate sukker. Vet at hun egentlig skal være sjef. Vet at hunden kommer til å få viljen sin. Skriveprogrammet ligger klart. Et trykk. Inne. Hvit side. Som skal fylles. Hun bestemmer seg for å ikke gi seg før hun har skrevet minst to sider. Hun prøver å tenke seg Eve. Hvordan hun er. Hva hun føler når hun dreper sin far. Kanskje det var litt det samme som hun, Beate følte. Da hun drepte skjæreungene? Hun tenker tilbake. Ungen hadde vært veldig små i hendene hennes. En av dem hadde stirret på henne. Lenge. Så hadde den laget den pipelyden som likner på tekanna. Da hadde hun vridd nakken på fugleungen. Sånn at det kommet lite knekk. Det var som å brekke en pinne. Jeg trenger å gjøre Research på dette. Det er ikke det samme. Å drepe en stor mann. Er noe annet enn å brekke nakken på åtte skjæreunger. Hun noterer «Research» øverst på det hvite arket.
Det kommer et pling. Mobiltelefonen ligger i vinduskarmen. Hunreiser seg og går to skritt bort til vinduet. Tar telefonen. Går to skritt tilbake til sofa mens hun finner frem meldingen. Sukker. Sender STOPP til et nummer. Sånn. Nå er det fredelig og fint. Nå skal det skrives. Det verker. I kroppen. Kjennes ut som tannverk. Vanskelig å tenke. Joda. Sa legen. Alle de årene siden. Det finnes medisiner vi kan prøve ut.
Hun ser på det hvite arket. Det står Research. Og dato. Ingenting annet. Kanskje ideen om Eve som har drept faren sin egentlig er en ukebladnovelle idé? Hun burde egentlig sette opp en slags disposisjon. Over hva hun har tenkt. Er det novelle? Er det egentlig en bok? Hva skal det handle om? Hun prøver å legge bort Eve som har drept faren sin. Det er en typisk ukebladnovelle. Hvis det er noe i det hele tatt. Hun reiser seg. Går de femten skrittene til badet. Dessuten sa legen. Det finne symptomatiske medisiner. Ok? Hadde hun spurt. Hun så at han ble annerledes. Sikrere. Skrev ut et par resepter. Ville at timen skulle være over. Men de som kan gjøre meg frisk da? Hadde hun spurt. Egentlig er det ingen. Men det finnes et forsøk akkurat disse dagene. De er ikke kommet i gang enda. Et forsøk? Hadde hun spurt. Hun hørte selv at håpet gjallet i det grønnhvite rommet uten håp. Du får nok dessverre ikke plass akkurat i det forsøket. Vi er litt sene med å søke deg inn. Hun hadde plukket modellen hans fra hverandre. Den han likte å vise henne. Hjernemodellen. Den hadde seks deler. Hun reiste seg. Uten å si noe gikk hun. Lukket døra litt hardt og bestemt igjen. Hjernemodellen lå igjen. I seks biter.
Telefonen hennes ringer. Hun skynder seg ut fra badet, vasker ikke hender. Tar telefonen. Nei takk. Ikke interessert. Sier hun og trykker av. Teen er litt kald. Det gjør ingenting. Om sommeren drikker hun iste. Om høsten kan teen godt være lunken. Egentlig hele året. Men spesielt om høsten. Hun klikker seg inn på Internettet. Sjekker mail. Og Facebook. Ingenting til henne. Hunden hopper ned fra plassen sin i sofaen. Rister på seg. Kanskje de skal ta seg en tur ut?
Når hun kommer inn fra en tur ut, vet hun at hun har en god idé. En tekst som skal handle om en gammel dame som har mistet hunden sin. Eller kanskje hunden har blitt stjålet. Det er selvfølgelig en av disse små hundene. De er verdt masse penger. Det er romfolket som har stjålet hunden. De er lei av å tigge. De vil selge hunden, og sende pengene til dem hjemme. Eller kanskje de har kidnappet hunden til den gamle, søte damen? Hun får et brev i posten med krav om løsepenger. De sier de kommer til å torturere hunden. Viss hun ikke betaler dem tjue tusen kroner. Kanskje tjue tusen er urealistisk? Hvor mye vil egentlig noen betale for at sin egen hund ikke skal torturers? Hvor mye ville hun betalt? Hun har ikke tjue tusen.
Hun kjenner at hun er sulten. Kjenner at hun ikke like å spise alene. Hun har ti flasker vin i skapet. På vinmonopolet er de flinke. De smiler til henne. Og snakker. Spør hva slags mat hun skal bruke vinen til. Ofte sier hun at hun skal ha Gjest. Beskriver meny. Får anbefalt en vin som er skreddersydd menyen hun aldri kommer til å lage. Hun har ikke gjester. Nå er det ti flasker vin i skapet. Kanskje hun skal åpne en flaske i dag? Vanligvis gir hun bort flaskene. Til bursdager. Jul. En ekstra liten oppmerksomhet fordi hun har glemt noen eller noe. Hun glemmer mer enn hun pleier. Kognitiv svikt. Snakket de om på sykehuset. Det finnes måter å organisere dagen på. Som gjør det lettere. Sa de som ikke visste hvor hjelpeløs hun følte seg. Og redd. Og liten. Hun hadde forklart at hun hadde begynt å gå seg bort. På steder hun er kjent. Godt kjent. HeleLivetKjent. Plutselig ante hun ikke hvor hun befant seg. I begynnelsen var hun blitt redd. Etter hvert lærte hun at det handlet om å stoppe. Stå stille. Så husket hun etter hvert. Ikke bli redd.
Ta det med ro. Hadde legene sagt. Hvil deg. Ikke tren for hardt. Ikke bær tungt. Hun kjente at det var feil. Kroppen er laget for å brukes. Insisterte hun. Og gikk. Tur med hunden. Pakket sekk. Termos med te. Ei skive i matpakkepapir. Gikk hundre meter. Satte seg ned. Tok en kopp te. Hvilte seg. Gikk hundre meter til. Spiste brødskiva.  Drakk litt te. Gikk tilbake i et strekk. Når hun kom hjem, måtte hun hvile. Hun orket ikke dusje. Hvis noen spurte. Hva hun gjorde. Sa hun at hun hadde vært på tur. Sånn gikk dagene. Etterhvert orket hun litt lenger. Hun husker enda følelsen. Da hun stod øverst i bakke. Kanskje fem hundre meter hjemmefra. Bratt. Steinete bakke. Svett og sliten hadde hun satt seg ned. Og grått. Etter det hadde hun sluttet helt å høre på hva legene sa. Hun gjorde som kroppen sa. Forsto at det var galskap. Gjorde det likevel. Hun tenker på skjæreungene igjen. Vil så gjerne ha dem med i teksten. Kanskje den gamle damen har et skjærereir?
Kjøleskapet har ikke spennende ting. Ikke i dag heller. Leverpostei på boks. Makrell i tomat. Hvitost. Saltpølse. Jordbærsyltetøy. Hun skjærer to skiver. Smører smør på den som ikke skal ha leverpostei. Legger agurk på leverposteiskiva. Passer på at skivene ikke kommer for nære hverandre. Hun er ikke så glad i leverpostei med syltetøy. Skjenker et stort glass melk. Det går nesten ikke an å se at glassene er av plastikk. De likner på glass-glassene fra Ikea. Plastikk knuser ikke når de faller på gulvet. I begynnelsen hadde hun prøvd å late som om det ikke var noe problem. At hun knuste så mye. Etter hvert hadde hun bestemt at det fikk bli plastikk. Det ble for mye glass på gulvet. For mye krefter som ble brukt. Til å tørke opp. Hun tenker seg om. Det er lenge siden noe har knust nå. Kanskje et helt år? Hun husker ikke. Progressivt forløp. Tenker hun. Ikke når det gjelder knusing, iallfall. Hun bestemmer seg for å stikke innom Fretex en dag. De pleier å ha fine ting. Til en billig penge. Hun vil kjøpe seg to pene vinglass. Tanken på vinglassene gjør henne glad. Hun spiser og gleder seg til Fretex handling. Kanskje hun kan finne inspirasjon til teksten på Fretex? Der har forskjellige mennesker levert fra seg ting. Ting fra et liv som er levd. Noen av tingene er kanskje fra et ekteskap som er slutt. De giftet seg nok for unge. Visste ikke hvor krevende det egentlig er å leve sammen. Kanskje de fikk et barn eller to. Kanskje et av barna døde. Det er vanskelig å bære store sorger sammen. Det har hun lest. Det var nok Henne som gikk med tingene til Fretex. Han orket ikke. Han orket ingenting etter at barnet døde. Ikke å snakke med Henne heller. Beate er mett. Og gladere enn på en stund. Hun har en plan. Hun skal ta seg tur på Fretex. Og finne inspirasjon. Til en tekst. Og to fine vinglass. I glass.
Hun har spist ferdig. Og vasket opp. Nå er alt klart til å sette en ramme. For teksten skal hun levere inn. Hun stirrer på kalenderen. Hun har fremdeles god tid. Da hun studerte, pleide hun si at hun jobbet best under press. Det var løgn. Hun jobber ikke best under noen ting. Hun er bare dårlig på å sette i gang. Hun kunne gått på Fretex i dag. Hun kunne tatt bussen. Hun vet at hun må planlegge bussturer. De koster krefter. Kanskje hun skal planlegge en busstur i morgen? Hvorfor er jeg så sliten hele tiden? Hadde hun spurt legen om. Det er helt vanlig når det gjelder dette hadde legen svart. Ingenting å gjøre med. Man lærer seg å leve med det. Hadde legen sagt. Hvem er «man»? Hadde hun spurt. I dette til felle er «man» deg. Hadde legen svart. Og sett på klokka.  Historien om dama med hunden er egentlig god. Tenker Beate. Det er mange som kan like eldre damer. I alle fall hvis de ikke er sure. Eller frekke. Jeg har lagt merke ti at en del eldre damer er litt frekke. Den eldre dama i teksten skal ikke være frekk. Kanskje det er bedre hvis hun er en dame på Beates egen alder? Med hund. Som blir stjålet av romfolket. Som vil ha løsepenger. Ellers sier de at de torturerer hunden til døde. Det er mange på Beate sin alder som har små hunder. De puttes i vesker. De er med inn på butikken. Det er nok ikke så veldig lett å kidnappe en liten hund. Beate ser på sin egen hund. Den er ikke så liten. Hun bærer varer for Beate. Og trekker på ski. Før pleide de å sykle sammen. Nå er det farlig å sykle. Selv om hun bruker hjelm. De små. Helt plutselige takene med svimmelhet gjør at sykkelen er satt bort. Kanskje for godt. Hunden var glad i å løpe ved siden av sykkelen. Det var god mosjon. For Beate også. kanskje hun skal prøve sykkelen til Fretex i morgen? Hun trenger ikke sykle så fort. Det er ikke langt. Hvis det ikke går. Kan de ta bussen hjem.  Sånn skal det bli. Hun vil vente med å skrive til etter Fretex. Hun vet at det vil komme mange historier til henne der. Blant alle tingene. I morgen begynner historien.
Hun sitter i sofaen igjen. Håret er nyvasket. Hun ble svett etter turen til Fretex. Turen gikk fint. Ingen svimmeltak. Hun syklet ikke så fort. Det hadde kjentes berusende å sykle nedover. Bare å sitte på sykkelen. Ikke redd. Hun hadde ledd. Glad latter ut i verden. Hunden fikk være med inn på Fretex. Hun hadde ikke hatt lyst til å la den vente på gata. Tenk hvis noen tok den med seg? Hun hadde fnist litt inni seg. Og tenkt overmodig at den ideen om hundenapping var skikkelig dum. Ingen ville synes en sånn historie var verd å lese. På Fretex hadde de vært hyggelige. Spurt om hun ville ha hjelp. På en vanlig dag ville hun sagt ja. I dag hadde hun sagt at ellers takk. Jeg titter bare. En lampeskjerm kommer fra noen som liker makramè. En dame. Beate tror nok hun kjøpte skjermen da de brant bh og ville ha skattefradrag på tamponger og bind.
Hun finner et middagsservise. Det serviset var nok en bryllupsgave for førti år siden. Hun ser bryllups-paret for seg. I stilige, tidsriktige briller og rart hår. Kanskje de fremdeles er gift. Hun bestemmer meg for at det er de. Lykkelig gift.
Diger kaffekopp. Kaffekoppen kommer nok fra noen som likner litt på Beate, som fikk koppen av en kjæreste, da alt var fint. Så ble alt over, og hun orker ikke ha koppen, selv om hun var veldig glad i den.
Vaffeljern som tilhørte en dame som stelte for mann og barn. Da barna ble voksne ville hun ta utdannelse i psykologi, så ble det ikke tid til å steke vafler mer.
To flotte vaser som tidligere pleide å være i sommerhuset til en alenemor på sekstitallet. Naboene syntes hun var vel frigjort. Kjøkkenbord som man kan velge om skal være trekantet og lite, eller firkantet og litt større. Beate tror de som eide det har dødd. De var tvillinger og levde hele sitt liv i samme hus. Noen ganger var de uvenner, og da slo den ene tvillingen sammen bordet. Sånn at de måtte spise hver for seg. De kunne være uvenner i ukevis, men ble alltid venner igjen til slutt.
Beate glemmer tid og sted på butikken. En dame kremter forsiktig og sier at de skal stenge snart. Og for en vakker hund. Beate blir flau. Beklager. Spør om de har vinglass. Damen viser henne. Beate velger fort to vinglass. De er romslige. Den hyggelige damen pakker dem nøye inn i silkepapir. Beate sier at hun sykler. Damen finner frem en eske. Sånn sier hun. Nå ligger glassen trygt. Beate takke og skynder seg ut. Sykkelen venter trofast der hun satte den fra seg. Verden er vanlig, Med biler og mennesker og trafikklys. Den stille roen inne i bruktbutikken kjennes uvirkelig. Sykkelturen hjem er tyngre. Hunden som egentlig skal trekke er sliten. Beate er også sliten. Hun blir svett i bakken. Går av sykkelen. Lurer på om det var dumt å ta sykkelen likevel. Når hun kommer hjem orker hun å gå rett i dusjen.
Hun setter seg i sofa. Inviterer hunden opp ved siden av seg. Koser den fort noen ganger bak ørene. Jeg tror vi må komme oss ut i verden litt oftere. Hvisker hun ned i nakken til hunden. Den ser på henne med triste øyne. Nå skal det iallfall skrives. Sier Beate ut i rommet. Og åpner pc. Skriver dato.

Slitenheten henger i kroppen hennes. Hun trenger antagelig litt mat. Hun rister litt oppgitt på hodet. Etter alle disse årene med sykdommen får hun det fremdeles for seg at mat hjelper. Innerst inn tror hun at det er gjort en fryktelig feil.  Noen har byttet om på prøvesvarene. Hun feiler nok bare en bagatell. Noe som kan fikses.
Innerst inn vet hun også at hun ikke er lat. Hun vet at hun går på. Med det hun orker. Hun vet at når smertene kommer er det ikke noe sted å gjemme seg. Hun har blitt flink til å puste. Flink til å ha rett fokus. Flink. Man blir sliten av flink. Også i dette tilfellet er «man» Beate selv.
Hun reiser seg. Litt utålmodig. Plukker kylling ut av fryseren. Kjøpt på halv pris. På snobbebutikk. Der er det ingen som tar varene på halv pris. Bare Beate. Hun har ikke råd til å være snobb. Ikke lyst heller. Økologiske kyllinglår. Naturell. Hun liker å krydre selv. Hun tenker på de fine vinglassene hun har kjøpt. Og prøver å huske om hun har rødvin som passer til kyllingen. I skapet står de på rekke. Ti flasker. Ti imaginære menyer. Ti imaginære selskaper. Hun tar en flaske på måfå. I kveld skal det blir selskap. Hun har store ting å feire. En sykkeltur er ikke hverdagssaker. Hun angrer på at hun ikke har invitert noen. Hun tenker seg om. Hun vet ikke riktig hvem hun skulle invitert. Hun lager en skål med havregryn. Melk og syltetøy. Når hun har spist skal hun hvile litt. Så skal hun skrive. I kveld er det selskap.  
Hun prøver å gjenkalle den gode følelsen hun hadde på bruktbutikken. Alle tingene som noen hadde brydd seg om.  Hun reiser seg og pakker ut vinglassene hun faktisk kjøpte.
Hun har sovet. Hun sov dypt. Det kjennes fint. Mens hun våkner strekker hun skikkelig på kroppen. Bestemmer seg for å sykle. Litt oftere.  Hun står opp. Setter på vannkanna. Litt te. Så skriving. Det er nok lurt at du slutter å jobbe sa de den gangen. Du er ikke så interessant for en eventuell arbeidsgiver. Og du blir jo ikke bedre. Snarere tvert imot. Beate kjenner fremdeles på raseriet. Og sorgen. Ingen har bruk for deg nå. Kommunelegen sine ord. Hun selv som sto på gata etterpå. Og gråt. Vannkanna piper. Som skjæreungene. Hun skjenker vann i koppen. Legger opp i en tepose. Den blir til den fine te-puta. Som lukter godt. Trygt. Hun ser på koppen sin. Den er kjedelig. Hun angrer på at hun ikke kjøpte den store. Fine koppen. Hennes kopp er ikke en kopp å bli glad i. Det er en kopp man ikke bryr seg om. Jeg bryr meg ikke om denne koppen. Retter hun. Jeg. «Dette er en ung kvinne med en svært alvorlig nevrologisk lidelse». Ordene står i en legeattest. De er som brent i henne. Legeattesten handler om henne. Ung kvinne. Denne unge kvinnen. Dette er en ung kvinne. Det var noen år siden. Hun hadde sluttet å føle seg ung lenge før. Alle årene før. Jeg er syk. Hadde hun insistert. Det er noe som er galt. Hundre prøver. Hundre sanser. Hundre håp. Så. Ingenting. Bare frykt. Redd. Redd. Redd. Det smeller i en dør nede i gangen. Hunden spretter opp. Kommer med et bjeff. Du må gå og legge deg. Sier Beate.
Hun liker idéen med de to brødrene godt. Hun ser dem for seg. De bor i det huset de vokste opp i.  Foreldrene er døde. Brødrene selv er ikke så unge. De er tvillinger. Eneggede. En gang for mange, mange år siden hadde den ene en kjæreste. Hun greide å se forskjell på dem. Nesten ingen andre greide det. Den ene tvillingen hadde vært misunnelig. Han hadde følt seg utenfor. Tvillingen som hadde en kjæreste pleide å skryte. Av hva han pleide å gjøre sammen med kjæresten sin. Mye av det han fortalte var ikke helt sant. Kjæresten oppdaget at han fortalte usanne historier. Hun ble sint. Etter det er det ingen av tvillingene som har hatt noen kjæreste. Beate tenker seg om. Kanskje alle som leser dette vil tenke at hun. Beate ønsker seg en kjæreste? Etter at sykdommen kom, er kjæreste vanskelig å tenke på. Denne unge kvinnen har en svært alvorlig nevrologisk lidelse. Hvem vil frivillig ha en svært alvorlig lidelse i livet sitt? Kanskje hun skal gjøre sånn at den ene tvillingen har en svært alvorlig nevrologisk sykdom? Kan bare en ha en sykdom og ikke den andre? Hun skriver «Research: Kan en tvilling ha en nevrologisk sykdom, og den andre ikke. NB eneggede.» Hun kjenner at hun liker tanken på å skrive om disse tvillingene. De er nok litt ensomme. Men de har jo hverandre. Hun tenker på det bordet hun så på brukt butikken. Hun ser dem for seg. De spiser frokost sammen.  Utenfor vinduet har de et skjærereir. En dag tar katten foreldrene til ungene. For at ikke skal sulte i hjel må de drepe ungene. Noen ganger blir de uenige. Og det gamle raseriet og misunnelsen tar tak. Da spiser de hver for seg en stund. Hvis Beate lar den ene tvillingen har en svært alvorlig lidelse. Kan han bli syk. Mye sykere enn de har sett for seg. Så syk at han må ha pleie. Det er rørende å lese om at den andre tvilling broren hjelper sin syke bror med å vaske seg og komme seg på do. Beate stopper. Dette er ukeblad igjen. Kanskje hun ikke kan noe annet?
Det begynner å bli kveld. Hunden må en tur ut. Beate setter på stekeovnen. Da er den klar til kyllingen når de kommer tilbake. Hun kjenner at det er kaldere. Refleksen må på. Hunden trasker avgårde. Ser seg om etter katter eller ekorn. Trærne begynner å få fine farger. Hun vil ha en tur i fjellet før det blir vinter. Neste år vet ingen noe om. Hun holder tanken. Vet at hun har tenkt den mange ganger. I begynnelsen følte hun det umulig å planlegge noe. Hun planla ikke til dagen etterpå engang. Nå tør hun planlegge. Neste sommer er det sydentur med Foreningen. Hun har meldt seg på. Hun vet at hun ikke kommer til å dra. Hun vet at hun får legeattest når den tiden kommer. Hun liker å ha muligheter åpne. Kanskje hun skal dra. Hun vet ikke. Hunden gjør seg seg ferdig. Beate plukker opp hunde-bærs. Vrenger posen rundt bærsen. Akkurat det hun skal rette seg opp kommer en syklist. Han sykler nesten på henne. Beate skvetter. Uten å tenke seg om. Slenger hun posen med hunde-bærs etter syklisten. Den treffer han på ryggen med et lite dumpt smell. Beate kan ikke forså hva det er hun har gjort.  Syklisten roper til ryggen hennes. Hun går rolig videre. Kjenner seg våken. Sterk. Modig.
 Beate låser seg inn i gangen. Låser døra etter seg. Det tryggeste er å ha ytterdøra låst. Døra til sin leilighet også. Hun liker låset dører. Det er trygt. Stekeovnen er varm. Beate krydrer kyllingen. Bare salt og pepper. Hun liker det enkelt. Skjærer opp litt tomat hun har liggende. Legger alt i en den stor ildfaste formen. Inn i ovnen. Setter på vann i en gryte. Til ris. Hun krymper seg. Ilingene i ansiktet. Det er helt vanlig. Ikke farlig. Hadde legen sagt. Hun spurte om han visste hvordan det kjentes. Det er godt beskrevet litteraturen. Hadde han sagt mens han så på klokka. Så hadde han skriblet en ny resept. Sees om ikke så lenge. Hadde han sagt. Reist seg. Slik han pleide. For å signalisere at timene var over. Ilingene pleide å gi seg etter femten minutter. Noen ganger en halv time. En gang en hel natt. Da hadde hun blitt redd. Ingen kan leve med dette. Hadde hun tenkt. Hun levde fremdeles. Hun åpner vinflasken. Skjenker vin i det nye glasset. Det ser vakkert ut. Mørkerød vin. I sjenerøst glass. Hun ser seg rundt. Finner et stearinlys. Tenner på. Slukker det skarpe tak-lyset. Ser seg rundt. Fint. Trygt. Hjemmekoselig. Vinen smaker godt. Stek-ovnen gir fra seg en liten og lav kneppelyd. Hun kjenner at lyden gjør henne rolig. Det lukter godt. Hun tar ut asjett og bestikk og serviett. Dekker bordet. Tenner telys. Gleder seg til mat. Kommer på at hun har glemt å legge i risen. Skrur fort av stekeovnen og legger ris i det kokende vannet. Hun ser på hendene sine. Synes de ser ut som sterke hender. Til å Stole På Hender. Likevel er de ikke det lenger. De svikter.   Risen er ferdig. Maten er klar. Hun forsyner seg. Skjenker mer vin i glasset. Tenker på de to brødrene. Tenker på hvor lite hun vet om tvillinger. Jeg må skrive om noe jeg kjenner. Noe jeg har følt.  Jeg har ikke så mye med meg. Tenker hun. Livet mitt er lite. Ikke så spennende. Huset Fra Da Jeg Var Liten er ikke fylt med historier. Livet hun lever nå er det ikke hun som bestemmer over. Det er Sykdommen som bestemmer. Jobben finne ikke lenger. Bare henne. Beate. Og hunden. Maten er god.   Hun kan lage mat. Hun synes det er litt kjedelig å bare lage til seg selv. Venninne pleier å spørre henne: Hvorfor spør du ikke han kjekke naboen? Dere kan ta en kopp kaffe vel? Hva er det verste som kan skje? At han sier nei? Hvorfor skulle han?
Beate har tusen grunner til at han kan si nei. Hun har også femhundre grunner til at hun ikke skal involvere seg med noen nabo. Faktisk ikke å involvere seg med noen. Denne unge kvinnen har en svært alvorlig nevrologisk lidelse. Man kan ikke involvere noen i sånne ting. Det er ikke rettferdig. Venninne hadde fnyst Pyse. Du stenger verden for mye ute. Beate hadde blitt sur. De hadde ikke snakket mer om det. Det var fem år siden. Likevel. Det hadde vært fint. Å drikke kaffe med noen. Av og til. Eller ha noen å spise middag sammen med. Hun skylte tallerkenen. Hun var mett. Hun bestemmer seg for å la oppvasken stå til i morgen. Nå skal historien om de to brødrene ned på maskinen. Hun reiser seg og kjenner at foten er vond igjen. Foten og hele høyre ben. Nevropatisk  smerte. Hadde legen sagt. Hjernen sender signal til deg om at du har store smerter. Feilsignaler. Den smerten du føler er ikke riktig. Som fantomsmerter hadde hun spurt. Ja. Det er en god sammenlikning. Legen hadde smilt da han sa det. Vi skal prøve litt forskjellige medisiner. Beate hadde vært lettet. Hun hentet den ene resepten på apoteket samme dag som hun hadde fått den. Husk at du kan bli litt trøtt. Hadde apotekeren sagt. Hvor trøtt? Hadde hun spurt. Du kan ikke kjøre bil hadde han svart. Det gjør ikke noe, jeg kjører ikke. Beate tenker at hun hadde vært utrolig naiv. Og dum. Hun husker den lette følelsen hun hadde hatt. Hun trodde smertene skulle bli bedre. Lettere? Borte?
Den venstre foten verker. Hun smiler. Dett er en ung kvinne som har en alvorlig nevrologisk lidelse. Som kaster hundebærs på syklister. Som nekter å gjøre som legene sier og som ikke vil ha sterke smertestillende. Hun bestemmer seg for å banke på hos naboen i morgen. Fordi hun kan. Og tør. Og vil. Når hun har invitert Nabo. På en kopp kaffe. Skal hun sette seg ned å skrive. Hun vet hva teksten skal handle om.
Den skal handle om en ung kvinne. Som bor i en liten leilighet. Hun har hund. Og en alvorlig nevrologisk lidelse.
un hj Hun hadde forøkt medisinene HH   
10 kommentarer:

 1. Nydelig historie.
  Jeg liker den unge damen med en alvorlig nevrologisk lidelse som tar livet fatt og i bruk. Som finner igjen motet sitt.
  Takk :)
  Mormorklem:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk,kjære deg..
   Jeg tenker at denne erfaringen har gjort noe viktig:den har lært meg at å sende inn noe ,ikke er farlig.
   :-) BenteKlem tilbake

   Slett
 2. Dette likte jeg! Jeg tror at Nabo blir hennes beste venn. Kanskje kjærestevenn. Jeg tror og håper det.
  Takk og god natt fra Inger :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for at du leser,og sier fine ord..
   Søndagsklem på en søndag som er full av snø!

   Slett
 3. Hm... Og ei SÅ viktig historie vil dei ikkje ha?
  Fortsett å skrive, fortsett å sende inn..
  Ein dag Beate vonar eg virkelig nokon ser verdien av skrivearbeidet ditt!!

  Søndagsklem

  SvarSlett
  Svar
  1. takk for fine ord,Sigrid.
   Jeg skal fortsette å skrive..og nå er det mye mindre skummelt å vise det til noen også!
   :-)
   Ha fin søndag.

   Slett
 4. Du er så flink å skrive,
  det er noen der ute som vil gi ut dette - det er jeg helt sikker på!

  God klem:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk,kjære Hanne.
   Jeg tenker at dette er utrolig sunt for meg. Å sende inn,å vise hva jeg gjør..nå er det ikke så skummelt lenger.
   Også tenker jeg at skriving er mengdetrening..så jeg får bare fortsette å trene :-)
   God klem tilbake.

   Slett
 5. Guri så bra dette var. Håper det kommer en fortsettelse. Den naboen håper jeg blir en viktig del av Beates liv :)
  Klem fra mayeliz

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk,Mayeliz...dett var en tekst jeg sendte til "signaler"..de ville ha noe på mellom o-20 sider..dette var mitt bidrag. Elleve sider om Beate som prøver å skrive en tekst. Cappelen klarer seg uten meg..men vi får se ..skummelheten rundt å sende tekster inn til forlag er borte,og jeg kjenner at det var et bra resultat av en tekst ingen ville bruke :-)

   Slett

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen en kommentar.